Koopwoningen weer duurder

Afgelopen november waren koopwoningen opnieuw duurder dan een jaar geleden. Met een prijsstijging van 2,3% waren de woningen ook  hoger dan de prijsstijging in oktober.

Koopwoning prijzen

Al meer dan een half jaar noteren de koopwoningen hogere prijzen  dan een half jaar eerder in dezelfde maand. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder kwam het Kadaster al met het bericht dat in november 2014 10,6% meer woningen zijn verkocht dan in november 2013.

Meer woningen verkocht

Dit jaar zijn ruim 35% meer woningen verkocht dan in het gehele jaar 2013. De huizenprijzen zijn de afgelopen maanden stabiel hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van een koopwoning ligt op dit moment ongeveer op het niveau van april 2003. Een belangrijk component van de stijging van de koopwoning prijzen is de lage rente. Deze ligt op een historisch laag niveau waardoor leningen een stuk goedkoper worden. Dit introduceert tegelijkertijd een risico voor de lange termijn. Koopwoning prijzen zouden dan weer kunnen dalen in prijs terwijl de rente dan weer stijgt. Hierdoor zouden hypotheken dan weer “onder water” kunnen komen te staan. Om dit deels te voorkomen zijn de voorwaarden en hoogtes van de maximaal te verkrijgen leningen aan banden gebonden en kunnen alleen nog maar hypotheken worden afgesloten waarbij wordt afgelost of gespaard.